A háziállatok olykor furcsán viselkedhetnek, ami első ránézésre ártalmatlannak tűnhet, de előfordul, hogy komolyabb egészségügyi problémára figyelmeztet, amit a gazdik nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Ilyen például a fej bizonyos felületekhez való nyomása, préselése. Első pillantásra ez nem látszik olyan veszélyesnek, pedig súlyos problémákra utalhatnak. Annak érdekében, hogy segíthess rajtuk, fontos, hogy bővebb információk birtokába juss. A mai cikkünkben 7 lehetséges problémát hoztunk el, ami miatt a falnak, padlónak nyomhatják fejüket.

 

A „fejpréselés” meghatározása

Ez egy kényszerítő tevékenység, amikor a kutyák, macskák ok nélkül nyomják a fejüket falnak vagy bármilyen sík felületnek. Ezt legtöbbször figyelmen kívül hagyják a gazdik, viszont ennek a furcsa és szokatlan tevékenységnek több oka is lehet. Ennek a viselkedésnek az egyik legszembetűnőbb tünete, hogy az állat lábán, arcán vagy fején sérülések vannak.

 

1, Agyi rendellenességek

Elképzelhető, hogy gyulladás keletkezett az állat agyában. Ez leginkább a fiatal és középkorú kutyákat érinti, mivel idősebbeknél eddig még nem tapasztaltak ehhez hasonlót. A másik érdekesség, hogy ez macskáknál ritkában fordul elő. A tünetek közé tartozik a diszorientáció, szokatlan viselkedés, egyensúlycsökkenés, alacsony energiaszint és olykor láz is.

 

2, Anyagcserezavar

Az anyagcsere-rendellenességek meghatározott szervekben léphetnek fel, de szisztematikus betegség is lehet, ami negatívan befolyásolja az állat egészségét. Az ilyen jellegű problémák örökletes lehetnek, mely függ az életkortól és a fajtától. A leggyakoribb mellékhatásai pedig a cukorbetegség és a pajzsmirigy-túlműködés.

 

3, Fej sérülése

Ez akkor fordul elő, amikor értelem szerűen az állat beveri valamibe a fejét vagy autóbalesetet szenved. A problémákat 2 kategóriába lehet csoportosítani, mely lehet elsődleges illetve másodlagos.

Az elsődleges trauma közvetlen és visszafordíthatatlan károkat okoz az állat agyában. Néhány perccel a trauma után következik be, s a biokémiai-fizikai kombináció miatt intrakraniális hipertónia (koponyán belüli nyomásemelkedés) alakul ki.

 

4, Májproblémák

A máj legfőbb funkciója, hogy a káros anyagokat eltávolítsa a vérből, szervezetből. Egy háziállat esetében egy ilyen probléma veszélyes lehet. Sajnálatos módon a fertőzések, különböző betegségek, vegyi anyagok és gyógyszerek károsíthatják a májat. A kutyák esetében, mellékhatása lehet ennek a cukorbetegség, a hepatitis vagy a Cushing-szindróma (mellékvesekéreg túlműködés) kialakulása. A macskáknál pedig a fertőző peritonitis, leukémia vagy zsíros májbetegség.

 

5, Idegrendszeri rendellenességek

A neurológiai problémák tünete lehet remegés, bénulás vagy rohamok kialakulása. Az ilyen jellegű panaszok a központi vagy perifériás idegrendszerből származnak, s leginkább érintett területek a gerincvelő, az agy és az idegek. Általában örökölt rendellenességek, tápanyaghiány vagy mérgezés miatt alakulnak ki. Akkor lehet fertőzéses vagy idegrendszeri betegségre asszociálni, ha az állatnak nehézséget okoz a látás, a pislogás vagy a vizelés, de az is ha folyton valamilyen felületen pihenteti a fejét.

6, Agydaganat

Az agydaganatok lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Az elsődlegesek azok, amik az agy saját sejtjeiből származnak, a másodlagosak pedig azok, amik a test más részeiben keletkeznek de az agyba terjednek át. Az idősebb kutyáknál, macskáknál fordul elő és ki lehet szúrni, ha az állatnak nehezére esik a gondolkodás, a mozgás, a séta, a légzés vagy az egyensúly fenntartása, de az is, ha fizikai fájdalmak miatt sír.

 

7, Mérgezés

Ha a kutyád, macskád pihenteti a fejét, az amiatt is lehet, mert megmérgezték és kábult állapotban van. Ennek több oka is lehet, például emberi táplálék, gyógyszer bevétele, vegyi anyagok (pl: rágcsálók, növények vagy kerti termékek) megkóstolása, megevése.

Bónusz: Hogyan lehet segíteni a háziállatoknak

Ha észreveszed, hogy a háziállatod viselkedése megváltozott, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ő diagnosztizálni fogja az állapotát, és kideríti, hogy miért viselkedik úgy ahogy. Utánajár, hogy intoxikációnak, daganatnak, anyagcsereproblémának… stb van-e hozzá köze.

 

Az állatorvossal karöltve döntheted el, hogy hogyan segítesz a házi kedvencednek. A legfontosabb, hogy mindig minden körülmények közt kövesd az orvos utasításait.

Neked van háziállatod, viselkedett már valaha így?

Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!