A kutyák szobatisztaságra szoktatása időt és türelmet igényel, de az alábbi lépések segíthetnek a folyamat megkezdésében és sikerességében:

1.      Tervezés: Először is tervezd meg, hogy mikor és hol szeretnéd, hogy a kutyád elvégezze dolgát. Általában az emberek a kutyasétáltatás során vezetik ki a kutyájukat, hogy dolgát elvégezze, de egyes esetekben külön erre a célra kialakított helyet is létre lehet hozni otthon, például egy kutyatoalettet.

 

2.      Figyeld meg a jeleket: A kutyák jelzik, ha szükségük van arra, hogy pisiljenek vagy kakiljanak. Figyeld meg a kutyád viselkedését, és ismerd fel az ilyen jeleket, például nyugtalanság, körbejárás, orruk és faruk nyalogatása stb.

 

3.      Dicsérd és jutalmazd a helyes viselkedést: Amikor a kutyád a megfelelő helyen végez, dicsérd meg és adj neki jutalmat. Ez lehet egy simogatás vagy akár kedvenc jutalomfalatja. Az idő előrehaladtával a jutalom adása ritkulhat, de az elismerés, és az örömteli hangnem fontos marad.

 

4.      Ne büntesd a hibákat: Ha a kutyád véletlenül rossz helyen végzi a dolgát, akkor ne büntesd meg. A büntetés nem segít az állat szobatisztaságra szoktatásában, sőt inkább ronthatja a helyzetet. Inkább figyeld meg, hogy hol és mikor történik a baleset, és próbáld meg kitalálni, mi lehet a probléma forrása. Lehetséges ok lehet például az, hogy túl sok idő telik el a séták között, vagy a kutyusunk félős, és sétálni túl ijesztő a számára, ezért nem meri akkor végezni a dolgát.

 

5.      Legyél türelmes: Az állatoknak időre van szükségük, hogy megtanulják a helyes viselkedést. Ne add fel, ha a kutyád kezdetben még baleseteket okoz, és ne legyél túlzottan szigorú velük. Folyamatos és türelmes edzéssel, illetve pozitív visszajelzéssel a kívánt eredmény elérése lehetséges.

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!