Tanuki mint szerencsehozó állat

A Kelet - Ázsiában őshonos tanuki a nyestkutyák alfaja.
Első ránézésre nagyon sokan összetévesztik őket a borzokkal és a mosómedvékkel, azonban nem rokonai egymásnak. Ezek az éjszakai ragadozó állatok, kisebb emlősök és halak mellett gyümölcsökkel, bogyókkal és rovarokkal egészítik ki étrendjüket. Családi kötelékük csak szaporodási időszakban szoros valamint, vadászterületükön is egyedül bóklásznak. A szem körüli egészen a nyakig lehúzódó fekete " álarc" miatt emlékeztet fejszerkezete a mosómedvére. Fára nem tudnak mászni ezért kiválóan rejtőzködnek a talajon.
A kutyafélékre nem jellemző, azonban a tanukik mégis téli álmot alszanak.
A japán néphiedelemben rengeteg mese, monda és néphiedelem is szól róluk ezért szerencsehozó állatként tartják számon őket.