Egy tanulmány nemrég megerősítette, hogy a kutyák sokkal jobban kiismerik a személyiségünket, mint gondolnánk.

Van, aki a kutyákat, és van, aki a macskákat kedveli jobban. Mindkét állat rendkívül intelligens, és csodálatos házi kedvenc válhat belőle, de bizonyos dolgokban meglehetősen különböznek egymástól.

 

A kutyák több odafigyelést igényelnek, míg a macskák sokkal önállóbbak. Ugyanakkor a kutyák jobban ráhangolódnak a hangulatunkra, az érzéseinkre, felismerik a félelmet, érzékelik, amikor szomorúak vagyunk, megvédenek, és különbséget tudnak tenni egy vidám és egy dühös emberi arc között.

 

Egy tanulmány nemrég megerősítette, hogy a kutyák sokkal jobban kiismerik a személyiségünket, mint gondolnánk.

A tanulmányt egy japán kutatócsoport végezte, Akiko Takaoka, a japán Kyotó Egyetem professzora vezetésével, és eredményeiket az Animal Cognition folyóiratban tették közzé. A kísérletben 34 kutya vett részt, és a tudósok három fordulóban értékelték a teljesítményüket.

A kutyák megértik, amikor egy adott tárgyra mutatunk, például egy labdára, botra, vagy ételre. A kutatók azonban most azt is kimutatták, hogy azt is képesek megállapítani, ha ez a gesztus megtévesztő.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, vajon a kutyák automatikusan követik-e az ember mutató mozdulatát, vagy előbb ellenőrzik az illető megbízhatóságát. Minden kutyát két különböző kísérletben vizsgáltak, amelyek során jutalomfalatokat helyeztek el két tartály egyikében.

 

Az első kísérlet:

Az első körben a tesztet végző kutatók arra a tálra mutattak, amelyben az ételt rejtették el.

A második körben, miután mindkét konténer tartalmát megmutatták a kutyáknak, a kísérletvezető az üres tálra mutatott.

A harmadik körben pontosan megismételték az első körben végzett eljárást.

Megállapították, hogy amíg a legtöbb kutya az első körben követte a kiképző utasításait, addig a harmadik szakaszban a többségük figyelmen kívül hagyta azokat.

A második kísérlet:

A második kísérletben a kutyák új kiképzők utasításait követték, akik megismételték az első körben alkalmazott eljárást. A kutyák nem veszítették el a lelkesedésüket a csalódások után, és követték az új kísérletvezetők utasításait.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kutyák nemcsak megértik az emberi gesztusokat, hanem az illető megbízhatóságáról is képesek következtetéseket levonni, és ennek függvényében módosítják a viselkedésüket.” – állapították meg a kutatók.

Takaoka meglepetéssel tapasztalta, mennyire gyorsan képesek leértékelni a kutyák egy ember megbízhatóságát: „A kutyák társadalmi intelligenciája kifinomultabb, mint gondoltuk. Ez a társadalmi intelligencia szelektíven fejlődött ki az emberekkel való hosszú, közös életútjuk során.”

Azt is hozzátette, hogy szeretné megvizsgálni a kutyákkal rokon fajok, például farkasok viselkedését hasonló szituációban.

John Bradshaw, a Bristoli Egyetem állatorvosa szerint ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kutyák a kiszámíthatóságot részesítik előnyben:

„Azoknak a kutyáknak, akiknek a tulajdonosai nem következetesek, gyakran van valamilyen viselkedési rendellenességük. Ha nem tudják, mi fog történni, stresszesek, agresszívak, esetleg félénkek lehetnek.”

A kísérlet utolsó részével kapcsolatban az állatorvos megjegyezte, hogy a kutyák imádják az újdonságokat, új információkat, ezzel magyarázható, hogy megbíztak az új kísérletvezetőben, még ha előzőleg csalódniuk is kellett.

Azt is elmagyarázta, hogy az ebek jóval intelligensebbek, mint korábban gondoltuk, de az intelligenciájuk különbözik az emberétől. „Nagyon érzékenyek az emberi viselkedésre, de kevesebb előfeltevésük van, mint az embernek, és nem tudnak absztrakt módon elvonatkoztatni, gondolkodni a múltról, vagy megtervezni a jövőt, ezért mindig a jelenben élnek.”

Egy másik tanulmány, amelyet a Neuroscience and Biobehavioral Review folyóiratban publikáltak, azt is kimutatta, hogy a kutyák egyértelműen képesek „olvasni” gazdájuk és az idegenek közötti kommunikációból.

Ebben a kísérletben a kutyatulajdonosok idegenektől kértek segítséget, kedvencük szeme láttára. A kutyák jól megértették a társadalmi szabályokat, meg tudták állapítani, ha valaki udvariatlanul, rosszul bánt a gazdájukkal, és ezt az illetőt a továbbiakban elkerülték, még akkor is, ha az jutalomfalatot kínált fel nekik.

 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!