Érdekesség, amelyek nemcsak hogy igazak, de valószínűleg újdonságot jelentenek neked még akkor is, ha azt hitted, már mindent tudsz a cicákról.

1. Egy macska az életének csak a harmadát tölti ébren, a többit átalussza.

2. A macskák nem látnak közvetlenül az orruk elé. Ezért nem veszik észre, ha az étel pont előttük van.

3. A macskák 100 különböző hangot tudnak kiadni. A kutyák 10-et.

4. Nagyobb valószínűséggel élnek túl egy 32 emeletnyi zuhanást, mint ha a hatodikról dobják ki őket. Ekkor ugyanis több idejük jut arra, hogy „ejtőernyős” pózba hozzák magukat (szélesre tárt mancsokkal zuhanjanak), és a légellenállással lassítsák a zuhanás sebességét. Ezen kívül van idejük ellazítani a tagjaikat, így azok földet éréskor jobban elnyelik a becsapódás energiáját.

5. A macskák szervezete az emberével ellentétben képes előállítani C-vitamint, mégpedig kifejezetten nagy mennyiségben. Ezért aztán ritkábban is fáznak meg nálunk.

6. A kandúrok hímvesszőjén apró tüskék vannak. Ezek ráadásul hátrafelé néznek, így igen nagy fájdalmat okoznak a nőstény macskának, amikor a kandúr kihúzza a péniszét a nőstényből. Ezért is adnak ki elviselhetetlenül éles és erős hangokat a nősténymacskák a nász alatt. A fájdalom valószínűleg az ovuláció serkentésére szolgál egyébként.

7. A macskák meg tudják inni a tengervizet. Az emberrel ellentétben a veséjük képes kiszűrni a sót, így vész esetén tengervízzel is életben tudják magukat tartani.

8. A nőstények elsősorban  a jobb, míg a hímek a bal mancsukkal adnak pacsit.

9. A macskák azért nyalják magukat, hogy az illatodat eltávolítsák.

10. A macskák orrának barázdái ugyanolyan egyediek, mint az emberi ujjlenyomat.

11. A leggazdagabb macskának 13 millió dollár a vagyona, miután az elhunyt gazda neki adta.

12. A macskák nem érzik az édes ízeket. Hogy miért alakult ez így, azt nem tudják a tudósok sem. Mindenesetre már csak ezért sem érdemes a cicákat csokis fánkkal kínálni.

13. Ha nagyon meleg szobában nevelkednek a sziámi macskák, akkor a fejükön nem fejlődik ki a fajtára jellemző sötét folt.

14. A macskák bajsza nagyjából az állat szélességével azonos. Ezzel az érzékszervükkel mérik le, hogy milyen szélességű lyukba bújhatnak még be anélkül, hogy beszorulnának.

15. A testméretéhez viszonyítva az emlősök közül a macskának van a legnagyobb szeme.

16. Azért nem tudnak lemászni a fákról, mert karmaik egy irányba mutatnak. Csak akkor tudnak lejönni, ha olyan irányban próbálnak meg lekeveredni onnan, ahogy felmentek.

17. Mire betöltik a kilencedik életévüket, csupán három évet voltak ébren.

18. Extrémérzékenyek a vibrációkra: a földrengéseket 15 perccel az emberek előtt tudják észlelni.

19. Átlagosan 24 szálból áll a bajszuk.

20. A kifejlett példányoknak harminc foguk van, a kismacskáknak 26, amit elvesztenek hat hónapos korukban (hasonló az emberi tejfoghoz).

Ha érdekesnek találtad a cikket, akkor OSZD MEG ismerőseiddel is!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!