Kutya hideg van – gondoljunk az állatokra is!

A következő napokban rendkívüli hideg és kemény fagy várható, ami nem csak az embereket hanem az állatokat is megviseli. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak magunkra, hanem a környezetünkre is figyeljünk!

Tartsd melegen!
A kint tartott állatokat a hideg téli éjszakákon inkább engedjük be a házba, vagy legalább egy olyan helyiségben jelöljük ki alvóhelyüket, ahol a hőmérséklet 0 fok felett marad: pince, kazánház, nyári konyha. Ha mégis kint marad, helyezzük a házát egy vastag szőnyegre, hungarocellre, deszkára, hogy alulról ne fázzon meg, a kutyaházat pedig szigeteljük rendesen, s béleljük ki rongyokkal, pokrócokkal, szőnyeggel. Figyeljünk arra is, hogy a ház ne legyen a kutya méreteihez képest túl nagy, azt ugyanis nehezen tudja a testével befűteni. Egy tál meleg étel és langyos ivóvíz is rengeteget jelent!

Figyelj az árvákra!
Sajnos nagyon sok állat gazdi nélkül próbálja túlélni a telet. Ne fordítsd el a fejed! Ők vannak a legjobban rászorulva a segítségedre. Ha didergő állatot látsz és megteheted akkor fogad be egy pár napra, azonban ha ez mégsem lehetséges akkor azonnal vedd fel a kapcsolatot a legközelebbi állatvédő szervezettel. Továbbá segítheted a menhelyeket is és nem csak anyagiakkal. Szedd össze a régi pokrócokat, meleg ruhákat és add be egy menhelyre, hogy egy rászoruló állatnak megkönnyítsd a téli hidegek átvészelését.

Hosszú séták mellőzése!
Ahogyan te, úgy ők is érzékenyek a hőmérsékletre, így ha sokáig kint maradnak, fennáll a veszélye a fagyási sérüléseknek és a tüdőgyulladás kialakulásának is.

Amire még ügyelj!
Mivel az emberek többnyire sóval szórják a járdákat és utakat, óvjuk a kutyánk tappancsát! A só könnyen kieheti. Ez ellen védekezhetsz kutyacipővel, de a mancskrém is kiváló. Séta közben pedig igyekezz folyamatosan tempós mozgásban lenni!(különösen kistestű kutyák esetében)

Ne feledd, az állatok a téli hidegben ránk, emberekre vannak utalva, maguknak ilyenkor sajnos nem tudnak segíteni, ezért fontos, hogy TE is tudatosan védd őket!
Segíts és OSZD MEG, hogy minél több emberhez eljusson!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!