A halak finomak és egészségesek! De ne vegyél be mindent. Ezzel a 9 hallal pedig légy különösen óvatos és körültekintő! Megmondjuk, miért!

A makréla

Teste sok higanyt tartalmaz. HA elfogyasztod, a higany nem tud kitisztulni a szervezetedből, és számos betegséget okozhat. Kivétel ez alól Atlanti-óceánban élő makréla. Ő ebben a tekintetben a legkevésbé veszélyes, és annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz.

A harcsa


Nagy testű halfajta. A növekedés felgyorsítása érdekében azonban számos halgazdálkodó táplálja a hormonokkal, különösen az ázsiai országokból származó halakat. Ezért inkább válaszd a szabadon termesztett harcsákat. Ezek sokkal kevésbé veszélyesek és táplálkozási szempontból értékesebbek.

A tilapia


A tilapiaban nincs sok egészséges zsírsav, de a káros zsírok koncentrációja  csaknem olyan magas, mint a szalonnában. A halak túlzott fogyasztása a koleszterinszint növekedéséhez vezet, és a szervezet érzékenyebbé válik az allergénekre.

A tonhal

A tonhal szintén sok higanyt raktároz, különösen
 a kék úszójú és a fekete tonhal. Ráadásul a szabadon tenyésző tonhal kihalófélben van, és a boltban kapható tonhalak nagy része gazdaságokból származik, ahol antibiotikumokkal és hormonokkal táplálják őket.

Az angolna


Az angolna sok zsírjában az ipari és mezőgazdasági hulladékok szennyeződéseit raktározza. 
Az amerikai fajok a legszennyezettebbek, az európai angolna viszont szintén a higany miatt veszélyes.

A pangasius


A legtöbb pangasius, amit a mi üzleteinkben látunk, Vietnamból származik, nevezetesen a Mekong-folyóból, amely a világ egyik legszennyezettebb vízgyűjtője. A 
pangasius filé
 megemelt szintű nitrofurazon és polifoszfátok (rákkeltő) anyagokat tartalmaz.

A tilefish


Ez a hal a vezető higanyszennyezettséget illetően,  és ez növeli a kockázatát az ételmérgezés.

Tengeri sügér 


A tengeri sügér szintén bőséges mennyiségű higanyt tartalmaz. Néha, különösen akkor, ha filé formában szolgálják, a tengeri sügér helyett pangasiust vagy más olcsóbb halat kapunk.

Dollár hal


Ez a hal húsa gyakran tartalmaz 
gempylotoxint - egy viaszos anyagot, amely egyáltalán nem metabolizálódik, ami emésztési zavarokat okozhat. A gempylotoxin szintjének csökkentése érdekében a halat sütni vagy grillezni kell.

Honnan tudjuk, hogy friss-e a hal?

A friss hal mindig csillogó pikkelyekkel és tiszta szemekkel rendelkezik. Vegyünk egy halat a kezünkben és ha a farka lelóg, gyenge, ha a kopoltyúk szürkék a világos vörösek, tudnunk kell, a hal nem friss.

Ha tartályból vásárol élő halat, győződjön meg róla, hogy a víz tiszta. Válasszon olyan halakat, amelyek nem a felszín közelében, hanem az aljzat közelébe úsznak

Ha lelkes horgász vagy, mindig ellenőrizd a víz higany tartalmát egy higanyszint mérővel!

A lazac vásárlásakor válaszd azokat a darabokat, melyekben látod a hús fehér szálait. Ha a hús teljesen és egyöntetűen vörös, akkor valószínűleg festett. 
Továbbá ne vegyen olyan halat, melynek bőre fényes foltokat mutat. Ez az ívási időszak alatt kifogott hal, és húsa nem megfelelő ízű.

Kérlek, oszd meg barátaiddal, hogy ők is tudják, mire vigyázzanak, ha halat esznek!

Forrás: https://brightside.me/inspiration-health/9-kinds-of-fish-you-shouldnt-eat-337510/ 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!