A  cicával való játék vagy a gondozása közben akarva akaratlanul is szerezhetünk sérülést. Ha ezek pár nap után nem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat „Macskakarmolási betegség” tünete is lehet.

 

Macskaszőr-allergia elleni oltóanyagot fejlesztettek ki svájci kutatók. Az anyagot azonban nem az embereknek, hanem az állatoknak kell beadni.

 

A fertőzött állatok tünetmentesek

 

A macskakarmolási betegséget bakteriális fertőzés okozza. A Bartonella henselae nevű kórokozó elsősorban kijáró, vagy kóbor macskákban gyakran kimutatható tünet nélküli betegség. Ha azonban a karmolással a baktérium a véráramba kerül, akkor a sérülés nyomán megjelennek a macskakarmolási betegség tünetei. Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a macskák 40%-a lehet hordozó, a kórokozó elsősorban az egy év alatti macskákban fordul elő.

 

Honnan ismerhető fel a betegség?

A sérülés helyén megjelenő erősödő bőrtünetek – vörösség, gyulladás jele, dudor, hólyag – láz, fejfájás a fertőzés jele lehet. Jellegzetes tünet még a sérülés helyéhez közeli nyirokcsomók duzzanata. Ha a marás a lábon történt, akkor a lágyékhajlatban lévő nyirokcsomók, ha a karon, akkor a hónaljban lévőknél keletkezik a duzzanat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a seb nem gyógyul, illetve a nyirokcsomók megnagyobbodnak, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk.

Elsősorban immunkárosodott betegekre veszélyes

Nyirokcsomó megnagyobbodást egyéb fertőzések és súlyosabb betegségek – például tbc, limfóma – is okozhatnak, ezeket ilyen esetben ki kell zárni – teszi hozzá az Immunközpont főorvosa. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha immunkárosodott beteget (pl. HIV-fertőzött) érte a macskakarmolás, ez esetben súlyos, az egész szervezetet elárasztó bakteriális fertőzést előzhetünk meg a hosszan, 4-6 hétig szedett antibiotikummal.

 

Megelőzhető?

A betegség emberről emberre nem fertőz, csak az állattól kaphatjuk el, ezért fontos a játék illetve a gondozás utáni alapos kézmosás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!