Munkába állt Magyarországon az első, kifejezetten állatok számára telepített, nagy térerejű MR-berendezést. A berendezéssel a legkisebbektől a 100 kg-os „óriásokig” vizsgálhatók az állatok, így kedvenceink gyógyulási esélyei jelentősen javulhatnak. Az MR-berendezés, amellyel korábban humándiagnosztikai vizsgálatokat végeztek, január közepétől az állatdiagnosztikában jelent hatalmas segítséget. Egy ekkora térerejű, professzionális képalkotó gép állatgyógyászati alkalmazása hiánypótló Magyarországon.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MR) napjaink egyik legkorszerűbb diagnosztikai módszere, amely mellékhatások nélkül, mágneses térben, rádióhullámok segítségével készít felvételt a szervezet belső szöveteiről. Számos lágyrész-betegség kizárólag MR-vizsgálat segítségével ábrázolható: az apró szerkezeti elváltozások felismerése mellett láthatóvá teszi például a gerincvelő és a porckorongok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint a gerincvelő és az agy saját struktúráját is.

Az állatgyógyászatban, a napi diagnosztika számára ilyen nagy térerejű készülék eddig nem volt elérhető, pedig bizonyos betegségek - például a gerincbántalmak, a stroke vagy az epilepszia - ugyanúgy előfordulnak a kis- és nagytestű állatok körében, mint az embereknél. A pontos kórkép meghatározása viszont nehezebb, hiszen a beteg nem tudja elmondani, mit érez. Január közepétől a felelős állattartók is pontos képet kaphatnak kedvencük állapotáról.

„Az újonnan nyílt centrum hiánypótló az állatorvoslásban. Az üzembe állított 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés kis- és nagytestű, akár 100 kilós állatok vizsgálatára is alkalmas, és kiváló minőségű felvételeket készít. Segítségével precízen ki tudjuk mutatni a legapróbb, más képalkotó eljárással nehezen észrevehető rendellenességeket is, a pontos diagnózis pedig jelentősen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, és növeli a gyógyulás esélyét.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa.

A vizsgálat fájdalommentes, de a 20-30 perces folyamat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ami az állatoknál kizárólag altatással valósítható meg. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit.

„Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok. A kutyánkra családtagként tekintünk, ezért nagy megnyugvással tölt el, hogy számára is elérhetővé vált egy olyan, sok esetben életmentő vizsgálat, mint az MR. Rendszeresen járunk állatorvoshoz, és komolyan vesszük a betegségekre utaló jeleket is, de jól tudjuk, hogy egy rutinvizsgálat során nem feltétlenül derülnek ki a súlyosabb problémák. Miután a német dogunk, Ringo korántsem nevezhető kistermetű kutyának, külön örülök, hogy az intézmény a közel 100 kilós állatok előtt is nyitva áll”- meséli D. Tóth Kriszta, műsorvezető.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!