Néhány kutyánál ez teljesen természetes, szeretik a friss hajtásokat és nincs semmilyen egészségügyi oka. A legtöbbször viszont azt jelzi, hogy a kutyánk gyomrával nincs minden rendben.

A savas gyomor megnyugtatására hasznos a fűevés, hiszen a fűszálak irritálják a gyomrot, ezért a kutya hamar kiadja magából. Ilyenkor általában sárgás, nyálkás esetleg fehér habos folyadék veszi körül a fűszálakat. Nem kell megijedni, a kutyáknál ez normális. Kiürül és mintha mi sem történt volna, megy tovább az élet. A hányás őket nem terheli annyira meg.

A fű evésnél szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy én nem mindenhol engedem. A városban vagy olyan helyen, ahol tudom, hogy szokták a füvet műtrágyázni vagy vegyszerezni, ott nem engedem, hogy tépegessék a fűszálakat. Saját kertben vagy kint az erdő körüli sétáinkon viszont nyugodtan „legelhetnek”.

Ha gyakran előfordul a fűevés és utána a savas hányás, akkor érdemes már az elején tenni annak érdekében, hogy ne fajuljanak el a dolgok. Sokan alkalmaznak savlekötő tablettákat kutyájuknál, viszont ez hosszú távon nem oldja meg a problémát és sok esetben még ront is a helyzeten, hiszen nem a kiváltó okot szünteti meg, csak tünetet enyhít.

A gyomor megfelelő pH értékének beállításához ma már rendelkezésünkre állnak különböző természetes megoldások is.

Néhány tipp, amivel el lehet kerülni ezt a savas állapotot:

- este lefekvés előtt pár szem tápot vagy jutalomfalatot kapjon a kutya, hogy reggelre ne ürüljön ki teljesen a gyomra

- igyekezzünk mindig friss eledelt adni, mert a tápokban lévő olajok sokszor avasak

- segítsük a gyomrát lúgosító gyógynövényekkel (búzafű, lucernafű)

- adjunk az ételéhez natúr kefirt vagy reszelt kígyóuborkát, ezek nyugtatják a gyomrot és enyhe lúgosító hatásúak is

Amennyiben nem vagyunk biztosak a gyógynövények használatában és szeretnénk egy komplex megoldást savasodás ellen, már van erre a célra összeállított gyógynövényekverék, kifejezetten a kutyák igényeire szabva. A HAPPY TUMMY emésztés- és bélrendszer támogató gyógynövénykeverékben megfelelő arányban és magas minőségben szerepel minden olyan gyógynövény, ami az emésztést segíti: búzafű, kamilla, levendula, csalán.

Előfordulhat, hogy hosszabb ideig fennáll a kutyánk gyomorproblémája. Ilyenkor sose késlekedjünk, inkább legyen egy felesleges körünk az állatorvosnál, minthogy ne menjünk időben.

 

Egészséges napot!

Magyari Detti

kutyaherbológus

mybulldogshop.com

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!