A vedlés annak a jele, hogy kezdődik egy melegebb vagy egy hidegebb évszak és a kutya bundája erre próbál felkészülni. A melegebb évszak előtt igyekszik megszabadulni a meleget adó aljszőrzettől, ami télen védte a hideg ellen, a hideg évszak előtt pedig a vékonyabb fedőszőrt igyekszik lecserélni tömöttebb, melegebb bundára.

De mi a helyzet a lakásban élő kedvencek szőrzetével?

Sokan elfogadják, hogy a lakásban élő kutya folyamatosan vedlik és nincs mit tenni, és naponta akár többször is fel kell porszívózni a hömpölygő kutyaszőrt.

Én kicsit másképp látom. A kutya legnagyobb szerve a bőre. A bőr látja el a szőrhagymákat a szükséges tápanyagokkal és a bőr rugalmasságától is függ, hogy mennyire erősek, szépen, fényesek és egészségesek a szőrszálai. Amennyiben elhanyagoljuk a bőrt, nem várhatjuk el, hogy kutyánknak mérsékelt vagy alig észrevehető vedlése legyen.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Évente kétszer, azaz legalább félévente tarts egy szőr- és bőr támogató kúrát kutyádnál, amivel megelőzheted a túlzott vedlést, bőrbetegségeket, bőrszárazságot, irritációt és vakarózást. Természetesen nem csak a kanapékirály benti kutyusoknak érdemes egy-egy ilyen kúra, hanem a kinti négylábúaknak is.

A bőrnek kollagénre és biotinra van szüksége valamint egyéb vitaminokra, amik segítik az első kettő beépülését.

Kollagén pótlásra tökéletesen megfelelő, ha bőrből, csontokból és porcok marhából, sertésből, csirkelábból készítesz kutyusodnak kocsonyát, ügyelve arra, hogy a főtt csontokat ne add oda.

Biotin magas koncentrációban található sörélesztőben, amit lehet por vagy pehely formában is kapni. Felgyorsítja a vedlést vagy mérsékli, ha még nem kezdődött el. Itt fontos, hogy a sütőélesztő nem megfelelő erre a célra, emésztési problémákhoz vezethet.

Van sok gyógynövény is, ami segíti a bőr egészségét, ilyen például a tyúkhúr, bojtorjángyökér, gyermekláncfű, körömvirág, kamilla, ragadós galaj. Méregtelenítő és vízháztartás optimalizáló hatásuknak köszönhetően segítenek a bőr rugalmasságát és egészségét megőrizni.

Amennyiben szeretnél komplex megoldást, ajánlom figyelmedbe a My Bulldog Herbs Shiny Coat sörélesztős gyógynövénykeveréket, amelyet magam, Magyari Detti kutyaherbológus és Perlaki Fanni kisállatdietetikus állítottunk össze, figyelve a kutya bőrének minden szükségletére.

 

Napsütéses tavaszt és szőrmentes lakást kívánok!

Magyari Detti

kutyaherbológus

www.mybulldogshop.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!