Így mentsd meg az életed, ha az utcán agresszív kutyával találkozol

A kutya az ember legjobb barátja, de teljesen más lehet a helyzet, ha az eb magára marad az utcán. A kóbor állatok agresszívak lehetnek, falkákba gyűlhetnek, hajlamosak lehetnek arra, hogy megvédjék a területüket, akárcsak a farkasok a vadonban, és a legtöbbjük nem fél az emberektől.

 

Megmutatjuk, mi a teendő, ha agresszív kóbor kutyával találkozol.

 

Semmiképpen ne próbálj meg elfutni, vagy megdobni a kutyát

Ha agresszív kutyával találkozol, ne próbálj meg elfutni, vagy túl gyorsan elmenni mellette. Ez ugyanis felébresztheti az állatban a vadászösztönt, és azt gondolhatja, hogy jó préda lennél.

 

A legjobb, amit tehetsz:

• Maradj biztonságos távolságban, és várd meg, amíg a kutya elmegy.

• Lassan lépj egyet hátra, közben figyeld a kutya reakcióját. Ha követ téged, állj meg. Ha nem mozdul, hátrálj lassan tovább. Amint elfordul, haladj tovább normális iramban.

 

Megpróbálhatod elvonni az állat figyelmét azzal is, hogy egy tárgyat helyezel kettőtök közé - ez lehet egy hátizsák, esernyő, kabát, vagy egy cipő is. Remélhetőleg a kutya akadályként fogja fel ezt a tárgyat, és ez elvonja a figyelmét.

Ha kerékpárral vagy gördeszkával közlekedsz, vonzó célpont lehetsz a kutya számára


A kóbor kutyák reagálnak a mozgásra, és gyakran agresszívek a kerékpárok, motorkerékpárok, autók és egyéb közlekedési eszközök irányában. Ha egy kutya üldözni kezd, állj meg: így az állat valószínűleg elveszti az érdeklődését.

Amikor elfordul, és továbbmegy, te is nyugodtan elindulhatsz. Semmiképpen ne próbálj meg gyorsabban haladni, a kutyák rendkívül gyorsak, és utolérnének.

Ha a saját háziállatoddal sétálsz, választanod kell, hogy magadat vagy az állatot véded


Ha egy kóbor kutya megugatja a kutyádat, vagy rávicsorít, természetes, hogy szeretnéd ölbe venni a kedvencedet. De megtörténhet, hogy az eb támadással reagál a hirtelen mozdulatra. Azonban, ha a földön hagyod a kedvencedet, megtörténhet, hogy a kutya őt támadja meg.

Itt nincs igazán tökéletes megoldás. Ha nem akarod a földön hagyni kedvencedet, az a legjobb, ha valamilyen akadály mögé próbálod helyezni, például egy kerítés mögé, vagy, ha cicával vagy, megpróbálhatod feltenni egy fára.

De van egy másik lehetőség is. Hagyd ott az állatot, ahol van, és inkább próbáld meg elvonni a kóbor kutya figyelmét. Ha van nálad valamilyen finom falat, dobd oda neki. Ezek az ebek általában ki vannak éhezve, és nem fognak nemet mondani az ételre. Próbáld minél messzebbre dobni a falatot, így a kutya elmegy és megnyugszik, és te is továbbindulhatsz.

A paprikaspré használata nem túl jó ötlet: a kutya csak agresszívebbé és veszélyesebbé válik ezzel a módszerrel.

Ha egy kutya támadásra készül, ne nézz a szemébe, mert ezt az agresszió jeleként fogja kezelni


Az egyik legrosszabb helyzet, amibe csak belekeveredhetsz, ha egy kutya morogva közeledik feléd.

Ilyenkor maradj mozdulatlan, és ne nézz a szemébe. A kutyáknál a szemkontaktus a harc kezdetét jelzi. Ha mozdulatlan maradsz, nagyobb eséllyel talál unalmasnak, így megtörténhet, hogy egyszerűen csak megugat, és továbbáll.

Ha közeledik hozzád, és meg akar szaglászni, hagyd neki. Ne mozogj, és ne próbáld megérinteni - ezt támadásként foghatja fel.

Nem tanácsos megütni a kutyát (például az orrára koppintani), mivel gyorsabb nálad, és valószínűleg elvéted az ütést. A kezed mozgatásával pedig csak még jobban felidegesíted az állatot.

Természetesen a legjobb módja, hogy megvédd magad egy agresszív állattal szemben, ha egyáltalán nem mész a közelébe. Ha hangos ugatást hallasz, vagy megpillantasz egy falka kóbor kutyát, próbáld meg elkerülni az adott területet, még akkor is, ha így hosszabb utat kell megtenned.

 
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!