A természettudósok között is vitára ad okot, hogy vajon melyik a világ a legkisebb emlősállata. hogy miért, mert a holtversenyben élen álló két állatka szinte teljesen ugyanolyan súlyú: alig 2 gramm a testtömegük.

Az biztos, hogy a „világ legkisebb rágcsállója” cím birtokosa az etruszk cickány vagy kisded cickány. A faj legkisebb képviselői mindössze 1,3 grammot nyomnak, és 3,6 cm hosszúak. Az átlagos egyed 6 cm hosszú a fejétől a farok alapjáig - maga a farok 4 cm hosszú Szíve percenként 1300-at ver, ez alatt 300-at lélegzik. Bundája szürkésbarna színű. Hátsó lábai rövidek, farka viszonylag vaskos. Tápláléka nagyrészt rovarokból (szöcskékből, csótányokból) és pókokból áll. Saját testméretével összemérhető állatokra vadászik, éjszaka, igen gyorsan és precízen.

A dongódenevér körülbelül 30 milliméteres hosszúságával és 13 centiméteres szárnyfesztávolságával a legkisebb ismert denevérfaj, és egyike a legkisebb emlősöknek. Valójában aprócska méretének köszönheti, hogy dongódenevérnek nevezték el. Jellegzetességei közé tartozik még az, hogy az orra hasonlít a disznóéhoz, nincsen farka, nagy fülei hallójáratát pedig húsos fülfedő takarja. A kifejlett egyedek is alig érik el a 2 grammot, de találtak mindössze 1,2 grammot nyomó példányokat is. A denevér a thaiföldi Sai Yok Nemzeti Parkjának barlangjaiban él, de beszámoltak előfordulásáról Myanmar (az egykori Burma) délkeleti részéről is. Valaha a turisták kíváncsisága és a tudományos gyűjtés veszélyeztette, manapság főként a thaiföldi barlangjaik közelében zajló erdőégetések fenyegetik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!